25


12/03/2015

Blog

Lollipop 5.1

Šta je novo?

U ponedeljak 9. Marta 2015. Google je najavio release nove verzije Android Lollipop sa oznakom 5.1. U najavi je rečeno da ova verzija sadrži veliki broj unapređenja na polju stabilnosti i unapređenja u segmentu performansi ali i niz novih funkcija. 

Veliki deo ovog unapređenja OSa odnosi se na rad uređaja na mreži, naročito u domenu multi-SIM podrške i cross-platform HD Voice tehnologije. Ranije je postojala podrška za HD Voice (Wideband audio) sa uređaja na uređaj u okviru iste mobilne mreže dok je sada ova tehnologija omogućena u razgovoru između dve mobilne mreže.
Sigurnost je visoko na listi ažuriranih stavki sa novom tehnologijom Device protection. Android će štitii vaš uređaj od krađe čak i ako se uradi fabrički reset. Google obećava da će ova nova funkcija, koja suštinski povezuje uređaj sa vašim Google nalogom, biti omogućena na skoro svim uređajima koji dolaze sa verzijom 5.1. Unapređen je i Quick Settings tako da korisnici sada imaju više kontrole nad Bluetooth i WiFi konekcijama. Ovde je svakako reč o malom unapređenju koje puno znači u svakodnevnom radu.
Ostaje još samo da sačekamo da ovaj update dođe i na uređaje koji nisu deo Nexus porodice.