25


06/03/2015

Blog

BlackBerry QNX

Zašto je toliko vredan?

Apple-ov Car play sistem postavljen je "preko" BlackBerry QNX platforme za zabavu u automobilima.
Ford je objavio da prelazi sa Microsoft platforme na QNX za svoju Sync platformu u automobilima. I veoma je verovatno da će front-end Google Android u automobilima morati da koristi QNX Play.Kad CEO BlackBerry-ja kaže da je QNX jedan od dragulja sa krune uopšte se ne šali. 
Evo šta je John Chen rekao: "QNX je jedan od dragulja u kruni. Prilikom svake posete naši partneri i korisnici me zovu da pitaju da li mogu sa nama da rade na QNX-u... Plan je da investiramo u ovo i da rastemo. Plan je da idemo u druge vertikale jer smo već dobro pozicionirani u automobilskoj industriji na koju ćemo se i dalje koncentrisati ali moramo da širimo ovaj biznis i na druge grane industrije..."Veliko je pitanje koliko QNX vredi? BlackBerry ne može da zasnuje celo poslovanje samo na QNX-u, ali budite sigurni da će platforma za automobilsku industriju biti ključna. Strateški, QNX zajedno sa enterprise segmentom kojim vladaju biće najvažniji faktori za BlackBerry. 
Apple i BlackBerry imaju dugotrajno partnerstvo na QNX-u koji se koristi kao metod povezivanja iOS-a na sisteme u automobilima. Gledano kroz mnoge činioce, QNX je middleware layer za sisteme u automobilima. Apple je objavio da je njihov CarPlay, koji je postao deo iOS sistema sa verzijom 7.1, baziran na QNX-u.Kad pogledate CarPlay nikad ne bi pretpostavili da je QNX tu. Proizvođači automobila i proizvođači mobilnih uređaja kreiraće korisnički interfejs za kontrolu ovih sistema za zabavu jer QNX fleksibilnost dozvoljava ovakav sistem.
Ko su sve partneri BlackBerry-ja za QNX i šta integrišu od svojih sistema:
Apple - iPhone/iPod multimedia integracija
Best parking - pretraga parkinga na osnovu lokacije
Digia - komercijalizacija QT-a
Elektrobit - ugrađene navigacije
Hear planet - internet audio streaming servis
JQuery - JavaScript framework
Nuance - prepoznavanje glasa
OpenSynergy/Cybercom - integrisani Bluetooth servis
PacketVideo - DLNA stack za integraciju Android mobilnih uređaja
Pandora - internet audio streaming servis
Parkopedia - pretraga parkinga na osnovu lokacije
RealVNC - MirrorLink povezivanje
RedBend - FOTA software updates
Sencha - JavaScript framework
Slacker - internet audio streaming servis
Soundtracker -internet audio streaming servis
Weather network - integrisani weather servis
BlackBerry je QNX kupio 2010 pre svega zato što obezbeđuje operativne sisteme, software development alate i servise za sve od automobila do medicinske opreme i kontrolnih sistema. QNX sarađuje sa više od 40 proizvođača - Acura, Audi, BMW, Chrysler, Ford, GM, Honda, Hyundai, Jaguar, Mercedes, Land Rover, Range Rover, Porsche, Toyota, Volkswagen...Budite sigurni da će QNX ostati i rasti. Zašto? QNX je Švajcarska koja je potrebna automobilskoj industriji da očuva margine, ponudi value added servise, donese novo iskustvo i ograniči prisustvo proizvođača smart telefona u auto industriji.